Hash i mo®

Hashimo ®

Er jeg en dovenlars? Er jeg ugidelig? Eller har hash noget at gøre med det? Ja, en form for ”hash” er og bliver en del af mit liv resten af mine dage…

Jeg hørte min syvårige datter snakke med en legekammerat den anden dag. De snakkede om deres familier og om, hvordan de forskellige rutiner udspiller sig hjemme hos dem hver især. Alvilda sagde ”min mor sover altid længe om morgenen, for hun er altid træt, og det er altid min far der står op om morgenen med mig og min lillesøster”. SUK, jeg kunne tydeligt mærke den dårlige samvittighed skylle hen over mig i et øjeblik, for det er rigtigt. Jeg er stort set aldrig med til morgenerne, medmindre jeg skal ud og spille og er nødt til at stå tidligt op…

I 2006 sagde lægen til mig ” Luise du har en sygdom, der hedder Hashimotos”. Jeg vidste godt, hvad han talte om, for jeg havde nemlig gjort det forbudte, alt det som de ordentlige og korrekte mennesker siger, man ikke må gøre. Hold på hat og briller!! Jeg havde GOOGLET mig frem til diagnosen! (ironisk: Uha uha, vi skal jo endelig ikke bruge de redskaber vi har fået her i det moderne samfund) Det havde jeg fordi jeg i over 1 år havde fået det værre og værre i kroppen og havde været ved lægen 117 gange med div. symptomer. Jeg var hver gang blevet afvist af lægen, som jeg følte indirekte diagnosticerede mig med stress, hypokondri depression og hysteri. Jeg vidste at der var noget galt i min krop, men kunne intet stille op når lægen ikke kunne hjælpe.

Året op til, jeg fik diagnosen, var symptomerne mange, og de blev langsomt værre og værre for hver måned, der gik.

Mit hjem blev en iglo

At fryse har fået en helt ny betydning for mig efter jeg fik Hashimotos. Jeg frøs Ikke, som når man fryser på en kold vinterdag, hvor kulden kommer udefra. Hashimotos kulden kom indenfra og fik mine muskler til at dirre og gjorde mine bevægelser langsomme. Jeg pakkede mig ind i tykke lag af trøjer, skistrømper og dyner og drak varme drikke i ét væk, men intet hjalp. Jeg tog skoldhede bade i timevis, hvor jeg så huden på min krop blev skoldrød, men jeg frøs stadigvæk. Når jeg tog min temperatur, sagde termometeret 34 grader. Jeg tog på apoteket og købte 3 nye termometre, som alle viste 34-35 grader!

Tornerose blev mit mellemnavn

Jeg sov og sov og vågnede kun, når nogle vækkede mig. Selv efter 16 timers søvn føltes det som om, jeg havde været til den vildeste fest og vågnede op med de grimmeste tømmermænd. Jeg kunne falde i søvn siddende og midt i samtaler med folk. Det var faktisk en stor fysisk præstation at holde mig vågen det år. Det føltes lidt som tiden på barsel, hvor man ikke sover særlig meget og er helt drænet for energi. Forskellen var bare, at jeg ingen børn havde på det tidspunkt, og jeg lavede ikke andet end at sove. Jeg følte folk kiggede på mig og tænkte, at jeg var ugidelig og doven, hvilket jeg jo også så ud til at være.

Michelin-kvinden

Min vægt har altid hoppet op og ned. Jeg var tyk som barn og slank som teenager og ung voksen, men i året op til diagnosen med hashimotos tog jeg 15 kg på. Jeg vidste med mig selv, at det i hvert fald ikke var fordi, jeg spiste for meget, for jeg led så voldsomt af kvalme og spiste nærmest ingenting det år. Jeg var frustreret over at mærke, hvordan min krop bare blev tungere og tungere.  Jeg forsøgte at løbetræne, hvilket var helt umuligt, da mine muskler krampede efter bare 100 meter, og jeg fik kraftig åndenød.

Hash i hovedet

Sidst på året stod min hjerne langsomt af og mine kognitive færdigheder var lig nul. Jeg var ikke i tvivl om, at der var noget galt med min krop, da jeg nåede til et punkt, hvor jeg ikke kunne læse underteksterne på fjernsynet mere. Jeg kunne godt læse højt, men kunne ikke omsætte ordene til mening. Jeg kunne se det mest simple tv-program uden at forstå, hvad det handlede om. Det kulminerede en dag, da jeg på mit studiejob ikke formåede at regne ud, hvad en betalende kunde skulle have tilbage i penge. Godt nok har jeg aldrig været god til at regne, men her snakkede vi om et regnestykke der sagde 100 – 30.

http://www.thyreoidea.dk/fakta/hashimotos-thyreoiditis.html

Hash i motoren

Hashimotos thyreoiditis er én ud af de mange autoimmune sygdomme, der findes. De fleste kender til sukkersyge, gigt og sklerose, som også er autoimmune sygdomme. Alle autoimmune sygdomme har det det tilfælles, at immunsystemet er defekt og begynder at angribe kroppen. Ved Hashimotos angriber immunsystemet skjoldbruskkirtlen, som sidder på forsiden af halsen, hvilket betyder, at man får lavt stofskifte. Skjoldbruskkirtlen producerer stofskiftehormoner, som er motoren i kroppen. Det er dem, der sørger for, at alle de mange funktioner i kroppen kører som smurt (for at blive i bilterminologien). Er der ingen olie på bilen, kommer der hash-i-moto(ren) 😉 Sygdommen er kronisk og kan ikke helbredes, men man kan behandles ved at tilføje kroppen kunstige eller naturlige stofskiftehormoner.

Skjoldbruskkirtlen sidder foran på halsen og er formet som en sommerfugl.

Den hemmelige hash

Grunden til, at jeg skriver et indlæg om Hashimotos, er for at sprede kendskab til sygdommen. Over 400.000 danskere lider af en stofskiftesygdom, størstedelen kvinder. Ikke mange herudover kender til sygdommen. Til sammenligning er der ”kun” 320.000 danskere, der lider af sukkersyge, men alle ved hvad sukkersyge er, da der har været meget fokus på den sygdom igennem de sidste mange år.

   Det er jo dejligt med fokus, og det synes jeg og mine lidelsesfæller også det ville være, hvis der kom mere fokus på Hashimotos. Derfor dette indlæg. Jeg kunne skrive et helt debatindlæg om, hvor dårligt vi stofskiftepatienter bliver behandlet af læger, men jeg ønsker blot at fortælle om sygdommen i et sprog alle mennesker forstår.

Hashimotos har heldigvis fået lidt mere opmærksomhed de seneste par år, bla. takket være journalist Helle Sydendahl, som selv lider af sygdommen og har skrevet bestseller bogen ”få livet tilbage”, som handler om at opnå den rette behandling af sygdommen.

Danmark er håbløst bagud i forhold til diagnosticering,  medicin og behandling af sygdommen. Det efterlader mange stofskiftepatienter ubehandlet og desperate på det sorte marked – på jagt efter medicin, der kan hjælpe dem med at få det bedre . Det er urimeligt, at 400.000 mennesker, der betaler skat, ikke får den hjælp, de har brug for, når de bliver syge. Især når medicinen nu findes! Men at sundhedsstyrelsen ikke tager deres ansvar seriøst nok, kommer nok ikke som et chok for de fleste. Eller mener du at der er andre der burde tage et ansvar her? Hvad mener du? Læs mere om Helle Sydendal og bogen ”få livet tilbage” her:

http://lavtstofskifte.info/helle-sydendal-forfatter-og-patient-med-lavt-stofskifte/

Økonomiser din energi

Efter at jeg fik diagnosen hashimotos, som blev stillet ud fra blodprøver, scanning og en biopsi af min skjoldbruskkirtel, blev jeg sat i medicinsk behandling. Jeg følte mig meget syg og var sygemeldt i et år. Da blodprøvetallene langt om længe var normale, sagde lægen ”så Luise, nu er du rask igen”, og jeg husker, at jeg gik glad, men også undrende fra lægehuset. Glad fordi at jeg nu regnede med, at jeg ville få min gamle, stærke krop tilbage, men undrende over at jeg ikke følte mig frisk endnu. Her mange år efter døjer jeg hver dag med ledsmerter, træthed, væskeophobninger, hudproblemer og vægtøgning. Men jeg er i live, og det er jeg taknemmelig for. Mennesker, der fik denne sygdom i ”gamle dage”, døde af sygdommen, så noget godt gør medicinen da.

Mine 13 år med Hashimotos har haft visse konsekvenser for mit liv. Jeg har bla. Født min datter Alvilda 2 måneder for tidligt, hvilket lægerne mener er pga. Hashimotos. Den historie kan du læse her:

https://musikmor.dk/2019/01/04/just-another-day-at-the-office-nar-fodslen-starter-pa-scenen/

Når man bliver ramt af en kronisk sygdom, kan det være meget svært ikke at falde i selvmedlidenhedsfælden. Mit bedste råd til dig der er ramt af sygdommen må være, at arbejde med din sygdomserkendelse. Forstå at det ikke nytter noget at være bitter og vred over at sygdommen har ramt, men søg hjælp til, hvordan du kan leve med de forskellige udfordringer sygdommen giver.

   Et godt tip til det lave energiniveau: Lav en vurdering af din energi hver morgen du står op. Mærk efter i kroppen hvor meget energi du har til dagen og økonomiser hvad din energi skal gå til den følgende dag. Accepter at du muligvis ikke har energi til alt det du gerne vil. På langt sigt, vil kroppen takke dig for at lytte til den!

Sygdommen rammer folk forskelligt. Nogle har gået med et lavt stofskifte i længere tid end andre og har oplevet flere symptomer end andre. Derfor tror jeg også at behandlingen af sygdommen til dels er individuel. Min erfaring er, at der ikke er andet for end at prøve forskellig behandling af og på den måde finde ud af, hvad der virker for dig. Jeg har selv afprøvet mange forskellige ting, livstilskure, forskelligt medicin, alternativ behandling, slankekure, vitaminkure osv. Mit næste forsøg jeg skal i gang med, har faktisk noget med hash at gøre. Jeg skal afprøve CBD olie. Hvis du følger Musikmor på instagram, kan du følge med i, hvordan det går med det, bare klik follow her på bloggen.

https://www.instagram.com/musikmor/

Og

https://www.facebook.com/musikmor.dk/

Nogle af de ting jeg har prøvet har hjulpet, andre har ikke. I alle de ting, jeg har afprøvet, har der været noget, jeg kunne bruge og noget, jeg har kunne tage med mig videre. På den måde tror jeg, at man selv finder og sammensætter sin egen behandling.

For dig, der er ramt af Hashimotos, håber jeg, at dette indlæg har givet dig følelsen af ikke at være alene med sygdommen, og at der er rigtig mange i samme båd. Der er bla. mange facebookgrupper for stofskiftepatienter.h

For dig, der ikke har Hashimotos, håber jeg, at dette indlæg har oplyst dig lidt om, hvordan livet med sygdommen er. Tak fordi du læste med 🙂

Kh. Luise

2.319 Views

6 meninger om “Hash i mo®

  1. Så fin en beskrivelse af ” Hash i motoren” . Du bør også læse bogen ” få styr på dit stofskifte” af Inger Mann Forbes , om hvordan du med kost og levevis kan sænke antistoffer for Hashimotos og Graves .

    1. tak Vibeke 🙂 JA! Den bog skal jeg have læst og har tænkt på det mange gange 🙂 Har du fået det bedre med kostændring? Og hvilken? Jeg har i perioder prøvet at undgå sukker, gluten, stivelse og meget få kulhydrater og har også mærket en lille bedring, men har dog ikke kunne blive helt symptomfri.

      1. Ja jeg har mærket markant bedring og er forsat på AIP ( Autoimmunprotokol) og mine antistoffer for Hashimotos faldt og mit eget stofskifte steg så meget at jeg kunne sænke min medicin dosis . Og bagefter så bør du også læse hjemmesiden Radiodoktoren.dk , afsnittene om Hashimotos, kosttilskud til Hashimotos , utæt Tarm, autoimmunesygdomme, udrensning ( af leveren) , det syge stofskifte og for lavt stofskifte m.m. Samt hjemmesiderne Stofskiftesalonen.dk , stofskiftesupport.dk og stofskifteakademiet .dk samt stofskiftebiblen ” stop stofskiftevanviddet” af Janie Bowthorpe . Der er så meget man selv kan gøre 😉 der er også Strange Skovs hjemmeside med masser af lækre opskrifter Autoimmun.co og på engelsk er der autoimmunewellness og PALEOMOM bla. Med masser af inspiration og lækre opskrifter .

  2. Fint skriv om sygdommen, problemet er jo bare, at man ikke behandler Hashimotos, men kun det lave stofskifte. Jeg har hashimotos men iflg. blodprøverne, ikke lavt stofskifte

Skriv et svar