Syng med din baby

Den bedste lyd din baby kender er din stemme!

Din baby genkender din stemme fra tiden inde i maven og bliver tryg og glad, når du snakker og synger med hende/ham. Især når du synger, udtrykker du flere følelsesmæssige nuancer, som dit barn opfanger og nyder godt af. Det er ikke vigtigt for din baby, hvor smukt det lyder, når du synger. Det er samspillet, I har, der betyder noget. Du vil nemlig med tiden opleve at baby synger med, når du synger – du synger nu ikke længere FOR din baby, men MED din baby.

Det er heller ikke så vigtigt, HVAD du synger, bare du synger! Du behøver ikke synge den nyeste sang med Beyoncé eller storladede kærlighedssange sange med Whitney Houston for at tilfredsstille din babys øre. Din baby ønsker blot at høre DIN stemme, lige præcis som den er og så ofte som muligt. Du kan f.eks. synge til din baby hvad du/i laver, ”nu skifter vi ble”, ”nu laver mor mad til dig”, nu skal vi sove” osv. Og se om du ikke selv kan finde glæde i og nyde at få lov at synge og endda med din største fan som publikum. Hvor mange gange i livet oplever man lige det?

Tip. Syng med på legetøjet der spiller melodier, hvis det kan være lidt svært at komme i gang med sangen.

Musik er følelsernes sprog, og igennem musikken har man adgang til sit indre følelsesliv. Lærer man musikkens sprog at kende, har man et sprog mere at udtrykke sig med. Stemmen og stemmens lyde/”sang” er et redskab, spædbarnet har med sig ved fødslen, og det kan bruges til at udtrykke og formidle følelserne, der gemmer sig inden i. Derfor er sang så vigtig og brugbart for babyer, da de ikke endnu har det verbale sprog til at udtrykke sig igennem. Men igennem sang/lyde kan baby give udtryk for sit indre. Opgaven og udfordringen for os voksne bliver så at lære at lytte til og forstå, hvad de små har på hjerte.

Der er forsket en del i, hvad sang for og med babyer har af fordele og listen af fordele bliver større og større, jo mere forskningen finder ud af.

Her er 10 af de vigtigste grunde til, at du skal smøre stemmelæberne og finde din indre sanger frem – til gavn for både dig og din baby.

Lad dit baby spille på instrumenter. Det vil elske at udforske lydene og se din reaktion på de flotte musikværker det frembringer 😉

10 gode grunde til at synge med din baby

 1. Tilknytningen mellem mor/far og barn styrkes, når i synger sammen. Det følelsesmæssige bånd imellem jer bliver stærkere.
 2. Sang styrker kommunikationen mellem mor/far og barn og forståelsen af hinanden bliver bedre.
 3. Sang stimulerer barnets sproglige udvikling. Barnet opfanger sprogets prosodi  igennem sangen (prosodi: sprogets klang, rytme, melodi, tempo og betoninger)
 4. Forskere mener, at musik og sang aktiverer hjernens belønningssystem, som dermed udskiller ”lykkehormonet” dopamin.
 5. Sang trøster dit barn, når det er ked af det. Dit barn vil føle tryghed og ro, når det bliver sunget for. Den svenske børnelæge John Lind (1909-1983) påviste at der sættes en hormonel proces i gang, når man synger og bliver sunget for. Han kaldte det for et ømhedshormon.
 6. Sang stimulerer dit barns kreative udvikling.
 7. Sang og musik støtter udviklingen af dit barns sociale kompetencer. Igennem sangen og musikken lærer barnet bla. at forstå og afkode stemninger, dynamikker, toner, fællesskabsfølelse og ansigtsmimik.
 8. Sang og musik styrker den logiske tankegang. Forskning viser at børn der bliver stimuleret med musik, er bedre til at koncentrere sig.
 9. Sang virker smertelindrende. Så har baby mavesmerter el.lign. så syng en genkendelig sang for ham/hende, eller sæt noget roligt musik på højtaleren.
 10. Når du synger for dit barn, inviterer  du automatisk til leg og det er igennem legen at barnet lære nye ting, udvikler sin identitet, sin kreativitet og mærker sig selv og sin omverden.
Mig på barsel med min datter Alvilda. Under barslen skrev og komponerede min mand og jeg vores første bog “Bim Bam Baby” Som er sange designet til barslens rutiner med baby. Alvilda sad på armen det meste af tiden imens jeg indsang. Som i kan se, kan der nu være tidspunkter hvor baby ikke lige gider at høre på mors skønsang 😉 hi hi..

Kom I gang med at synge med din baby

Hvis man ikke har sunget særlig meget I løbet af livet, kan det føles meget grænseoverskridende pludselig at skulle udsætte sig selv for denne prøvelse – tilmed i en forvejen sårbar tid som nybagt mor/far. Man kan føle sig utryg og usikker ved sin egen sangstemme, hvilke der kan være mange årsager til. Måske skyldes det helt enkelt

 • at man har sunget for lidt
 • at man ikke har været blevet opfordret til at synge som barn
 • at der ikke har været fokus på musik og sang i ens barndomshjem
 • at man har oplevet at blive irettesat lidt for meget med ens stemme
 • at man har haft en negativ oplevelse med at synge.

Årsagerne kan være mange, men faktum er, det er aldrig for sent at ændre denne kodning og overvinde frygten. Her nogle gode råd og tanker, du kan fylde dig selv med, hvis modet til at synge kniber.

Sæt en dansevenlig sang på højtaleren og dans rundt med din baby og syng. Hvis du har et større barn der også skal aktiveres, slår du to fluer med et smæk 😉

 • Alle der kan tale, kan også synge. Ligesom der er mange måder at tale på, er der også mange måder at synge på. Det er glæden ved at synge, det handler om.
 • Husk på at forskning viser, at den bedste lyd for en baby er mor og fars stemme. For din baby vil du altid lyde som Whitney Houston (fedt ik) 😉
 • Husk på at når du synger med din baby, er du ikke deltager i x factor. Hvis du alligevel føler det sådan, så tænk på at baby er din dommer, og du vil altid blive nr. 1.
 • Husk at du ikke skal præstere noget med din stemme. Det handler om at glæde din baby. Stemmen er bare et redskab til dette.
 • Jo mere du synger hver dag, jo mere vænner du dig til lyden af din egen stemme.
 • Når du oplever de gavnlige effekter af at synge med din baby, vil du lynhurtigt overkomme dine negative tanker omkring din egen stemme.
 • Syng sange du føler dig tryg ved at synge. Hvis det ikke er en børnesang er det også helt ok. Din baby vil elske dig og din stemme, om du så sang heavy metal 😉

God fornøjelse!

KH. Luise 🙂

644 Views

Skriv et svar